Информация за пациента

ТРУДНО ИЛИ НЕВЪЗМОЖНО УРИНИРАНЕ – едно от най-честите оплаквания на мъжете в кабинета. Появява се при различни заболявания на простата – доброкачествена хиперплазия, рак на простата, простатит, на пикочен канал-стриктури/стеснение на канала/, на пикочен мехур – конкременти, стеснение на изхода на мехура. Най-честата причина е Доброкачественото увеличение на простатата. Тъй като заболяването прогресира бавно и постепенно в годините, промените в уринирането настъпват също бавно и много често пациентите не могат да ги оценят. Повечето от тях оценят уринирането си съвсем нормално, но при задаването им на целенасочени въпроси – тънка ли е струята, има ли изчакване в началото, през нощта стават ли, оказва се че нещата не са съвсем наред. Няма такива случаи при които човек с нормална пикочна система  спира  да уринира внезапно. За да се случи това трябва да има някакво заболяване на пикочен канал, простата, мехур, съчетано с някакъв провокиращ момент – възпаление, употреба на алкохол, прекъсване на лечение.
– УВЕЛИЧЕНА ПРОСТАТА – може да бъде доброкачествено/доброкачествена простатна хиперплазия, аденом на простата/ или злокачествено – рак на простата. Оплакванията на пациентите са сходни и при двете – различна степен на затруднение при уриниране. Тъй като,  лечението и подхода са коренно различни, от важно значение е тяхното разграничаване и точно диагностициране. Основна роля при това играе туморния маркер за карцином на простатата – ПСА /PSA/.
– ПСА /PSA/ – кръвен тест, който има скринингова роля за разграничаване на пациентите, които имат повишен риск от развитие на простатен карцином. Задължително се изследва при мъже над 50 г. възраст периодично на всеки 2 години. Назначава се от 0бщопрактикуващите лекари или от специалист уролог. Нормалните му стойности са от 0-4 ng/ml. Той няма стойност на диагноза. При повишени стойности се налага извършването на биопсия на простатата, при която може да се потвърди или отхвърли диагнозата рак на простатата.
– БИОПСИЯ НА ПРОСТАТА – изследване, при което със специална игла се взема тъкан и се дава за хистологично изследване. Това е единственото изследване, което може да потвърди или отхвърли диагнозата рак на простата. Понася се леко от пациентите. Обикновено се извършва в болнична обстановка. Самото изследване продължава 10-15 мин. Извършва се под локална анестезия и ехографска насоченост, като се вземат проби от няколко места. Много рядко може да има кървене от ануса, което е малко и не налага някакво лечение. Трябва да се отбележи, че има случаи, когато туморът е малък и е възможно биопсичната игла да мине покрай него и да попадне в нормална тъкан. Това налага при пациенти с високи стойности на ПСА и /-/отр. биопсичен резултат да бъдат проследявани и при преценка повторно биопсирани.
–  ЦИСТОСКОПИЯ – изследване, при което със специална апаратура се прониква през пикочния канал и се оглежда визуално с око последователно канал, простата, пикочен мехур. Това е инвазивно изследване с много голяма информативна стойност. Когато се използват флексибилни /меки/ инструменти, те правят изследването атравматично, неболезнено и позволяват извършването му в амбулаторни условия.
– КРЪВ В УРИНАТА/ХЕМАТУРИЯ/ – може да бъде с различен интензитет с или без съсиреци. Произходът и може да бъде най-различен – от бъбрек, пикочен мехур, простата. Когато е придружена с някакви допълнителни оплаквания, като парене, болки, често и трудно уриниране е възможно да бъде от възпалителен произход. Когато е без допълнителни оплаквания най- вероятната причина е туморно заболяване. Това налага произходът на всяко едно кървене да бъде уточнен. Извършват се ехография, цистоскопия, скенер и др.
– КРЪВ В СПЕРМАТА/ ХЕМОСПЕРМИЯ – най-често срещана при възпалителни заболявания на простата, извършват се микробиологични изследвания на урина, еякулат,  хламидия,  PSA. По-рядко се среща при туморни заболявания на простатата.
– БЪБРЕЧНА КРИЗА – силна внезапна болка в лумбалната област, най-често от едната страна, не влияеща се от положението на тялото. Може да бъде придружена с температура, гадене, повръщане. Предизвиква се от запушване на уретера и преразтягане на бъбречната капсула. При диагностицирането и задължително се прави ехографско, рентгеново изследване и уринен анализ. Лекува се със спазмолитици и обезболяващи лекарства. При случаи придружени с фебрилитет или повръщане лечението е добре да бъде в болнична обстановка. При неповлияването и от медикаментозно лечение се прилагат ендоскопски процедури – уретерни стентове.
– УРЕТЕРЕН JJ СТЕНТ – тънка мека тръбичка която се поставя през пикочният канал, неоперативно така че единия край е в пикочния мехур а другия в бъбрека. Краищата са завити така че не дразнят органите. При правилно позициониране пациента не усеща стента. Целта му е да осигури временен уринен дренаж на бъбрека. Използват се различни материали които позволяват престоя му в тялото до 1 година. При поставянето му се използва краткотрайна анестезия. При невъзможност за поставянето му и необходимост от дренаж на бъбрека се налага поставянето на нефростома.
– НЕФРОСТОМА – подобно изделие на стента, като разликата е че единият край е в бъбрека а другият е изведен на кожата и урината се събира в специална торба-колектор. Има специални сетове, които позволяват поставянето и неоперативно, през кожата.
– ПРОСТАТИТ – възпалително заболяване на простатата, може да бъде остро или хронично. Страдат предимно млади мъже. Най-често се получава след неизлекувани полово-предавани болести. Симптомите са болки в перианалната област, парене и дразнене по хода на уретрата при уриниране, след изпразване, отделяне на секрет от уретрата, като понякога може и да липсват напълно. Причинителите са различни – бактерии, трихомони, хламидии, уреаплазми, микоплазми и др. За успешното лечение е важно да се направят микробиологични изследвания за определяне на правилните медикаменти.
-БЕЗКРЪВНИ, ЕНДОСКОПСКИ ОПЕРАЦИИ – ТУР (Транс Уретрална Резекция) – това са операции при които няма разрези по кожата. Извършват се със специални инструменти и апаратура, като проникването и самата операция става през пикочния канал. Голямо предимство в Урологията е че почти всички органи – пикочен мехур, простата, уретер, бъбрек имат естествен достъп до тях, което позволява извършването на такива операции върху цялата пикочно-отделителна система (ПОС). Прилагат се при стеснения, конкременти в уретрата, при увеличена простата – TUR P, при тумори в начален стадии на пикочен мехур – TUR TU. От пикочният мехур може да се проникне в уретерите – отстраняване или разбиване на конкременти, поставяне на стентове и се стигне до бъбрека. Предимствата на този вид операции са големи – скъсен болничен престой, по-леко понасяне от пациентите, по-малък травматизъм, незначителна кръвозагуба. Цялата операция се извършва под непрекъснат визуален контрол с използването на няколкократно увеличение и монитори с висока резолюция, което допринася за голяма прецизност при работа. При операции на простатата – ТУР- П става изрязване на цялата жлеза на малки фрагменти, които се отстраняват през отвора на инструмента. Предимство е използване на биполярна апаратура TUR P is, при която около резекционния електрод се образува плазма. Получава се изпаряване /вапоризация/ в желаното място, без увреждане на околните тъкани. Така се постига висока прецизност в дълбочина на действие и добра хемостаза съпоставима с използване на лазерите на далеч по-ниска цена. През годините апаратурата и методиката се усъвършенстват. В България тези операции се извършват от няколко десетилетия и е натрупан богат опит от лекарите. Понастоящем при доброкачественото увеличение на простатата тези операции (ТУР П)  са приети в Европа като ЗЛАТЕН СТАНДАРТ при лечението им. 
При тези операции като енергиен източник може да бъде използван лазер. От значение е вида на лазера. Холмиум и Тулиум са лазери с ниска прониквателна способност в тъканите тъй като се абсорбират от водата, което ги прави удобни за използване при операции на простата. При зеления лазер прониквателната способност е доста по-висока и вероятността за увреда на околните тъкани. За добрите резултати от голямо значение са правилно поставени индикации за операция, опита на оператора,качеството на апаратурата .